Αξιοθέατα

Η Πόλη

Η Καστοριά βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται περίπου στους 13.500 κατοίκους. Είναι χτισμένη πάνω στη χερσόνησο της ομώνυμης λίμνης, σε υψόμετρο 700m περίπου, ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο. Τόσο η πόλη όσο και ο νομός προσφέρει πολλά αξιοθέατα.

Ντολτσό

Στην παραδοσιακή συνοικία «Ντολτσό» μπορούμε να δούμε ένα μεγάλο μέρος της παλιάς πόλης της Καστοριάς. Εκεί συναντάμε το αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβάζη του 17ου αιώνα το οποίο φιλοξένει το Λαογραφικό Μουσείο, που αναπαριστά την καθημερινότητα του παραδοσιακού Καστοριανού σπιτιού, καθώς και το ενδυματολογικό και το μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα.

Σπήλαιο Δράκου

Κάνοντας το μικρό γύρω της λίμνης, στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου, συναντάμε την σπηλιά του Δράκου με τους εκπληκτικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες καθώς και τις επτά λίμνες του.

Παναγία Μαυριώτισσα

Συνεχίζοντας τον γύρο της λίμνης βρίσκουμε τη μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας η οποία κτίστηκε το 1081.

Προφήτης Ηλίας

Μία άλλη διαδρομή είναι αυτή που καταλήγει στον προφήτη Ηλία και στο καταφύγιο του Αϊ Θανάση, με την υπέροχη πανοραμική θέα της λίμνης και της πόλης μας.

Παναγία Κουμπελίδικη

Στην ακρόπολη του βυζαντινού κάστρου της Καστοριάς, πολύ κοντά στο τείχος και τους δύο πύργους του, υψώνεται ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Μακεδονίας, η Παναγία Κουμπελίδικη. Για την χρονολόγηση του μνημείου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ο Στ. Πελεκανίδης υποστήριξε την πρωιμότερη χρονολόγησή του στα μέσα του 9ου αιώνα, ο Ν. Μουτσόπουλος την τοποθετεί στα μέσα του 10ου αιώνα, μετά την επιδιόρθωση των τειχών της πόλης, ενώ υπάρχει και η άποψη που στηρίζεται στη μορφολογία της τοιχοποιίας του, η οποία ανεβάζει τη χρονολόγηση στις αρχές του 11ου αιώνα.

Βυζαντινό Μουσείο

Στο Βυζαντινό μουσείο στην περιοχή Ξενία βρίσκουμε περίπου 550 εικόνες, γλυπτά, ψηφιδωτά, ξυλόγλυπτα και εκκλησιαστικά αντικείμενα, όπως χειρόγραφα και λειτουργικά σκεύη από τον 12ο μέχρι τον 17ο αιώνα.

Λιμναίος Οικισμός

Έξω από την πόλη στο χωριό, το Δισπηλιό υπάρχει ο νεολιθικός οικισμός στον όποιο ανακαλύφθηκε πινακίδα στην οποία είναι χαραγμένη μια πρώιμη μορφή γραπτού λόγου και χρονολογείται στο 5260 π.Χ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού

Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στο κέντρο υγείας του Άργους Ορεστικού, σε πτέρυγα του πολιτιστικού κέντρου. Η έκθεση παρακολουθεί τους πολιτικούς και πολιτιστικούς μετασχηματισμούς του κεντρικού τμήματος της Ορεστίδος, σε τέσσερις διαδοχικές ενότητες, από το 1100π.Χ. έως και το 300μ.Χ.

Το μουσείο είναι ανοικτό για το κοινό και τα σχολεία καθημερινά, πλην Δευτέρας, απο τις 08.30π.μ. έως τις 15.00μ.μ.

Μουσείο Κέρινων Ομοιομάτων

Εξαιρετική πρόταση αποτελεί το «Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας», στο Μαυροχώρι Καστοριάς.

Άγιος Γεώργιος Ομορφοκλησιάς

Στο χωριό Ομορφοκλησιά συναντάμε το ναό του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε τον 12ο αι. Στο εσωτερικό του ναού δεσπόζει το εμβληματικό ξύλινο άγαλμα του Άγιου Γεώργιου.

Απολιθωμένο Δάσος Νόστιμου

Στο χωριό Νόστιμο το 1935 ανακαλύφθηκε η ύπαρξη απολιθωμένων κορμών, θαλάσσιων ειδών καθώς και φυτών και ζώων που ζούσαν στην περιοχή. Μετά από ανασκαφές στον χώρο ήρθαν στην επιφάνεια, τα απολιθώματα μιας εποχής 20 εκατομμυρίων χρόνων.

Τσούκα

Στο χωριό Αγία Άννα υπάρχει το βυζαντινό μοναστήρι των Αρχαγγέλων Τσούκας κτισμένο στους απόκρημνους βράχους τον 13ο αιώνα. Κατεβαίνοντας προς τον ναό το τοπίο είναι μοναδικό. Μια χαράδρα χωρίζει το ναό και τον καταρράκτη ο οποίος βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου

25 χιλιόμετρα από την πόλη, μέσα απο μια γραφική διαδρομή, στο Όρος Βίτσι και σε υψόμετρο: 1.610μ. – 1.875μ. συναντάμε το χιονοδρομικό κέντρο, που βρίσκεται μέσα στα δάση οξιάς.

Επιστροφή