Διαδρομές

Διαδρομή 1η - Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ξεκινώντας από την περιφέρεια κατευθυνόμαστε προς την περιοχή Ντολτσό όπου υπάρχουν αρκετά αρχοντικά του 17ου και του 18ου αιώνα. Συνεχίζοντας παραλίμνια συναντάμε την σπηλιά του δράκου, την Παναγία Μαυριώτισσα, τον Αι Σωτήρα και φτάνουμε στο Δημαρχείο όπου βρίσκεται τμήμα των τειχών της παλιάς πόλης. Ανεβαίνοντας την οδό Μητροπόλεως συναντάμε αρκετούς από τους 80 ναούς.

Ο Ταξιάρχης Μητροπόλεως (10ος αιώνας) όπου φυλάσσονται τα οστά του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και της συζύγου του Ναταλίας, ο Άγιος Νικόλαος του Κασνίτζη (12ος αιώνας) στην πλατεία Ομόνοιας, η Παναγία Κουμπελίδικη (10ος αιώνας), έμβλημα της πόλης, ο Ναός του Αγίου Στεφάνου (9ος αιώνας) και ο Ναός των Αγίων Αναργύρων (11ος αιώνας). Συνεχίζουμε για τον Προφήτη Ηλία και τον Άγιο Αθανάσιο απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα.

Τελειώνουμε την διαδρομή από την περιφερειακή οδό με την μοναδική θέα της πόλης της Καστοριάς.

Διαδρομή 2η - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Καστοριά συναντάμε το χωριό Δισπηλιο όπου το 1932 ανακαλύφθηκε τυχαία ο λιμναίος οικισμός από τον καθηγητή Α. Κεραμόπουλο. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1992 απο τον την ομάδα του καθηγητή προϊστορικής αρχαιολογίας Γ. Χουρμουζιάδη. Ο οικισμός χρονολογείται πρίν από 7000 χρόνια περίπου και αναπαριστά την ζωή των πρώτων κατοίκων της Καστοριάς. Από τα σημαντικότερα ευρήματα ειναι μια πινακίδα με χαρακτήρες πρώιμης γραφής. Αφήνοντας το Δισπηλιό, πηγένουμε στο Άργος Ορεστικό όπου επισκεπτόμαστε το αρχαιολογικό μουσείο. Σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Άργος Ορεστικό και σε υψόμετρο 900 μέτρων βρίσκεται το χωριό Νόστιμο. Στο έδαφος του φιλοξενεί απολιθωμένο δάσος ηλικίας περίπου 20.000.000 ετών, με τροπικά και υποτροπικά φυτά αλλά και φοίνικες και απολιθώματα θαλασσιών οργανισμών και προϊστορικών ζώων...

Διαδρομή 3η - ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ – ΝΕΣΤΟΡΙΟ

Ξεκινώντας από την Καστοριά με κατεύθυνση το Νεστόριο στρίβουμε στα 20 χιλιόμετρα δεξιά στο χωριό Αγία Άννα. Έξω από το χωριό βρίσκεται το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγή, σε ένα επιβλητικό τοπίο όπου δεσπόζει ο καταρράκτης της Αγίας Άννας. Στην συνέχεια κατευθυνόμαστε στο Νεστόριο οποίο βρίσκεται στην αρχή του Γράμμου και απολαμβάνουμε το καφέ και το φαγητό μας στα νερά του Αλιάκμονα και το πράσινο της φύσης στις εγκαταστάσεις του γνωστού RiverParty.

Διαδρομή 4η - ΠΡΕΣΠΕΣ

Στα πανέμορφα και γραφικά χωριά των Πρεσπών καθώς και στον υδροβιότοπο της μικρής και μεγάλης Πρέσπας.

Διαδρομή 5η - ΝΥΜΦΑΙΟ

Σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την Καστόρια, περνώντας από την διάβαση της Κλεισούρας βρίσκεται το γραφικό χωριό Νυμφαίο. Με προσπάθειες ιδιωτών έχουν αναστηλωθεί πολλά σπίτια τα οποία λειτουργούν και ως ξενώνες. Επίσης παρατηρούμε στο φυσικό της περιβάλλον την καφέ αρκούδα χάρη στην προσπάθεια της οργάνωσης Αρκτούρος.

Διαδρομή 6η - ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ξεκινώντας από την Καστοριά κατευθυνόμαστε προς την Κορησό. Μετά την Κορησό βρίσκεται η Μονή του Αγίου Νικολάου. Συνεχίζοντας προς την Λιθιά στρίβουμε αριστερά προς το χωριό Μελισσότοπος και βρίσκουμε το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων το οποίο αναφέρεται σε εκκλησιαστικά κείμενα από το 1457 και στην διάρκεια του 18 αιώνα αποτελούσε σημαντικό κέντρο της περιοχής. Στην συνέχεια πριν από την Βασιλειάδα συναντούμε την γυναικεία μονή της Αγίας Παρασκευής.

Επιστροφή